ZAWIJANE ZRAZY LITEWSKIE

1,5 kg wołowego mięsa, 2 cebule, 20 dag czarnego żytniego chleba, 1 jajo, 20 dag łoju lub słoniny, 1-1,5 łyżki masła, 2 szklanki bulionu, sól, pieprz.Mięso na zrazy, najlepiej z wołowego podgardla lub krzyżowej, pokrajać na duże ale cienkie plastry, mocno rozbić, posolić, popieprzyć i odstawić na kwadrans.Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić do tego 1 jajo i wymieszać Tak przygotowaną masę nałożyć na plastry mięsa, ufor mować zrazy i obwiązać nitką.Stopić łój (lub słoninę), wyłowić skwarki i przeznaczył na inny cel. Zrazy ułożyć na tłuszczu i dusić pod przykry­ciem na wolnym ogniu. Kiedy zrazy się podrumienią, do­lać do naczynia nieco bulionu i wrzucić kawałek masła.