ŻEBERKA WIEPRZOWE Z JABŁKAMI

Do wynajęcia 13 pokoi w Łomiankach – zapraszamy!

1 kg żeberek, tarta bułka, 1 jajko, 5 dag tłuszczu, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki przecieru jabłkowego, 5 cierpkich jabłek, goździki, pieprz, liść laurowy, cebula, sól, pół łyżki cukru, 2 łyżeczki kminku.

Żeberka umyć, obgotować w wodzie z dodatkiem przypraw (goździki, pieprz, liść laurowy, sól) i opieczonej na ogniu cebuli. Otrzymany rosół przecedzić i odstawić. Obgotowane mięso podzielić na porcje tak, aby na jedną przypadało 1 -2 żeberka. Porcje obtaczać w ubitym jajku i tartej bułce i obsmażyć na tłuszczu.

Do przecedzonego rosołu dodać przecier jabłkowy i dokładnie wymieszać, dodając mąkę rozrobioną odrobi­ną wody. Całość zagotować. Otrzymany w ten sposób sos powinien być nie za gęsty (taki, aby łatwo spływał z łyżki).Wymyte jabłka pokropić wodą zakwaszoną odrobiną kwasku cytrynowego lub octu, posypać kminkiem (może być utarty) i cukrem, upiec w piekarniku.

Gotowe żeberka układać na półmisku wraz z upieczo­nymi jabłkami i zalać sosem. Danie podawać na gorąco. Najlepiej pasuje do niego czarny wiejski chleb (może być miodowy lub litewski).