ZIEMNIAKI FASZEROWANE GRZYBAMI

12 jednakowych ziemniaków średniej wielkości. 1 cebula, 10 ziarenek pieprzu, 1 jajko, 1 /2 szklanki tar­tej suchej bułki, 20 dag suszonych grzybów, 2 łyżki tłuszczu, sól.Wymyte ziemniaki obrać, opłukać, ściąć wierzchołki i wydrążyć łyżeczką lub *nożem, zostawiając ścianki grubości 1 cm. Do środka nałożyć farsz grzybowy i przykryć ściętymi kawałkami. Faszerowane ziemniaki ułożyć w brytfannie, polać tłuszczem i piec w piekar­niku.Przygotowanie farszu: suszone grzyby wymyć, goto­wać aż zmiękną, przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać posiekaną i zrumienioną w tłuszczu cebulę, mie­lony pieprz, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.Ziemniaki podawać polane roztopionym masłem ze śmietaną lub sosem grzybowym. Ziemniaki mogą być również nadziane farszem mięsnym (jak w cepelinachlub gołąbkach). Zamiast piec można je także dusić w garnku, z jarzynami.