ŻMUDZKA SAŁATKA Z JARZYN

3/4 szklanki fasoli, 1 burak, 2 ziemniaki, 1 niewielki kiszony ogórek (może być świeży), 1-2 pomidory, 10 dag surowej kapusty, 1 nieduża rzepa (lub brukiew), 1 marchew, 1 cebula, pęczek szczypiorku, nać pie­truszki, koperek, 1 szklanka śmietany lub majonezu, 1 łyżka kminku, sól do smaku. Można także dodać 1 cierpkie jabłko.Fasolę wymyć, namoczyć z dnia na dzień w przego­towanej zimnej wodzie i ugotować następnego dnia w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki i burak wymyć, ugotować w łupinach i pokrajać w drobną kostkę. Także pokrajać obrany ogórek i pomi­dory. Kapustę drobno posiekać, lekko posolić i ug­nieść aż do pojawienia się soku (między dwoma tale­rzami lub w rękach). Wymytą, obraną, opłukaną mar­chew i rzepę utrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę drobno pokrajać. Szczypiorek, natkę i koperek drobno posie­kać. Wszystkie jarzyny wymieszać w dużej misce, po­solić, dodać kminku. Na koniec całość zalać śmietaną lub majonezem. Jeżeli dodaje się jabłko, utrzeć je na tarce do jarzyn.