ZRAZY LITEWSKIE

1 kg wołowiny, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smalcu, 1 /szklanki śmietany, sól, pieprz, rosół (może być z kostki).Na nadzienie: 2 cebule, 10 suszonych prawdziw ków, 5 dag słoniny, 1 2 łyżki masła, 1 szklanka czarnego tartego chleba, 1 jajko, pieprz, sól, natka pietruszki.Wołowinę pokrajać w poprzek włókien, rozbić lekk tłuczkiem, posolić, popieprzyć.Przygotowanie nadzienia: cebulę obrać i posiekaćgrzyby dokładnie wymyć, wymoczyć w przegotowanejwodzie i posiekać. Posiekaną cebulę, grzyby i tarty chleb(łyżkę tartych sucharków przeznaczyć do sosu) podsmażyć na maśle. Dodać pokrajaną w kostkę słoninę, jajkoposiekaną natkę pietruszki i wszystko razem dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz.Na każdy kawałek mięsa nakładać przygotowane nadzienie, zawinąć w rulonik i obwiązać nikta lub spiąćdrewnianą wykałaczką. Tak przygotowane zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu. Obsmażone zrazyułożyć w rondlu, zalać rosołem i dusić pod przykryciemna słabym ogniu ok. 1,5 godziny. Pod koniec duszenizaprawić śmietaną, wymieszaną z łyżką tartego czarnego chleba.Gotowe zrazy, po zdjęciu nitek, ułożyć na podgrzanympółmisku i zalać sosem, w którym się dusiły. Podawać z kaszą perłową, ziemniakami lub ziemniaczanym puree i różnego rodzaju surówkami ( na przykład z kiszonej ka­pusty lub ogórków).