ZRAZY Z BARANINY

1 kg baraniny, 1 łyżka tłuszczu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki przecieru pomidorowego (niekoniecznie), sól, pieprz, mąka, rosół (może być z kostki).Na nadzienie: 6 cebul, 1 plaster czarnego chleba, 10 dag słoniny, sól, pieprz.■Mięso umyć, pokrajać w plastry, lekko rozbić, posolić i posypać pieprzem.Przygotowanie nadzienia: cebule posiekać i podsma­żyć razem z pokruszonym chlebem i kostkami słoniny. Całość posolić i dokładnie wymieszać.Na plastry mięsa nakładać po pół łyżki nadzienia. Mię­so szczelnie zwinąć i obwiązać nitką. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Następnie włożyć do rond­la, zalać rosołem i dusić na małym ogniu aż mięso zmię­knie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i ewentualnie przecier pomidorowy.Zrazy, po zdjęciu nitek, układać na półmisku i zalać sosem, w którym się dusiły. Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Można też podać z ziemniaczanym pu-rśe.