ZRAZY Z WĘDZONEJ SZYNKI

60 dag wędzonej szynki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smal­cu, po 1 szklance śmietany i rosołu.Na nadzienie: 5 cebul, 2 gotowane marchewki, 1 kiszony ogórek, 1 łyżka ostrego przecieru pomidoro­wego, 2 łyżki tartej bułki, 1-2 jajka, 1 łyżka tłuszczu, pieprz mielony, sól.Na początku przygotować nadzienie: cebulę drobno posiekać, obrany ogórek i marchew utrzeć na tarce do jarzyn. Jarzyny podsmażyć na tłuszczu, skropić lekko wodą, dodać przecier pomidorowy i dusić w rondelku. Następnie dodać tartą bułkę, jajka, pieprz, sól i starannie wymieszać.Szynkę, jeżeli jest bardzo słona, należy wymoczyć w mleku. Krojąc w poprzek włókien, wyciąć 12 plastrów i lekko rozbić. Na każdy plaster kłaść łyżkę nadzienia i formować zrazy, obwiązując nitką. Zrazy obtoczyć w mą­ce, obsmażyć w tłuszczu. Następnie ułożyć w garnku, zalać śmietaną i rosołem. Dusić pod przykryciem 1/2 godziny.Po zdjęciu nitek, uduszone zrazy ułożyć na półmisku i zalać sosem, w którym się dusiły. Jako dodatki można podawać gotowane ziemniaki, fasolkę duszoną w sosie pomidorowym, gotowany zielony groszek lub kaszę jęczmienną.