ZUPA CHLEBOWA Z OWOCAMI

20-30 dag suszonego czarnego chleba, 2 I wody, 20 dag suszonych śliwek (bez pestek) i gruszek, 2-3 łyżki rodzynek, 10 dag suszonych jabłek (lub 4 świeże jabłka), 1-2 łyżki śmietany, przyprawy: cynamon.skórka pomarańczowa tub cytrynowa, cukier wedle smaku.Suchy chleb lekko zarumienić w piekarniku, potem zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż rozmięknie. Następnie wywar przecedzić, chleb przetrzeć przez sit­ko i połączyć z wywarem. Całość zagotować, dodać wymyte, sparzone wrzątkiem śliwki, gruszki, rodzynki, jabłka (jeżeli świeże, to obrane i pokrajane w plastry) i gotować aż owoce zmiękną. Posłodzić do smaku. Przed podaniem na stół podprawić śmietaną.Zupę chlebową można podawać na ciepło i na zi­mno.