ZUPA GRZYBOWA Z PASZTECIKAMI

Na zupę: 10 dag suszonych grzybów, 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 cebula, liść laurowy, pieprz, sól, 3 I wody.Na paszteciki: 30 dag podłużnej bułki, połowa grzy­bów ugotowanych w zupie, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 żółtko, 1 jajko, 1 łyżka śmietany, pieprz, 1 łyżeczka bułki tartej, sól.Obrane i umyte jarzyny zalać wodą i ugotować z do­datkiem przypraw i grzybów. Po ugotowaniu wywar odcedzić, wyjąć grzyby. Połowę grzybów pokrajać w wąskie paski i włożyć z powrotem do przecedzonego wywaru, resztę zaś pozostawić do pasztecików. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną zimnego wywaru i połączyć z zupą. Posolić do smaku i zagotować.Z bułki ściąć skórkę tak, by można pokrajać ją następ­nie w czworokątne plastry (3cmX4 cm). Gotowane grzy­by drobno posiekać lub przemielić, dodać posiekaną i zrumienioną na maśle cebulę, pieprz, łyżeczkę tartej buł­ki, śmietanę i żółtko. Posolić i wszystko dobrze wymie-szać. Otrzymaną masą posmarować plasterki bułki na grubość ok 1 cm. Z wierzchu powlec rozbełtanym jaj­kiem. Paszteciki układać na brytfannie dobrze wysma­rowanej masłem lub margaryną i zapiekać w piekarniku aż się zrumienią. Podawać osobno do zupy.