ZUPA PAROBKA

2 I wody, 25 dag fasoli ,,jaś”, 5 suszonych grzy­bów, 10 dag wędzonej słoniny (lub boczku), 1 cebuia, 5 ziemniaków, 1 marchew, 20 dag czarnego chleba, sól, pieprz, liść laurowy.Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć z dnia na dzień w przegotowanej wodzie i w tej samej wodzie ugoto­wać. Grzyby wymyć kilka razy w ciepłej wodzie, a na­stępnie namoczyć aby zmiękły.Słoninę pokrajać w kostkę, zrumienić na patelni ra­zem z drobno posiekaną cebulą. Ziemniaki wymyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Oczyszczoną, opłu­kaną marchew pokrajać na talarki. Grzyby, zrumienio-ną słoninę wraz z cebulą oraz pokrajane jarzyny połą­czyć z gorącym wywarem fasolowym i gotować aż do zmięknięcia jarzyn. Pod koniec gotowania posolić i do­dać przyprawy.Do ugotowanej zupy dodać pokrajany w kostkę czarny chleb. Naczynie przykryć i przez parę minut po­trzymać jeszcze na słabym ogniu, mieszając od czasu do czasu.