ZUPA RYBACKA

Najlepsze marki http://www.lofthe.pl

2 kg ryby, 2-3 I wody, 1 cebula, nać pietruszki, 30 dag czarnego żytniego chleba, 1 szklanka śmietany, 1 liść laurowy, pieprz, sól, ocet.

Rybę oczyścić, obrać ze skóry, usunąć ości, przemyć dokładnie wodą i pokrajać na małe kawałki. Następnie rybę posolić, natrzeć mocnym roztworem octu, dodać liść laurowy, pieprz, posiekaną nać pietruszki i pokrajaną w plasterki cebulę (amatorzy mogą dodać do smaku 1-3 ząbki czosnku). Tak przygotowaną rybę odstawić pod przykrywką w chłodne miejsce na 6-12 godzin. Po upły­wie tego czasu zawartość garnka zalać wrzątkiem i po­trzymać pod przykrywką przez 15-20 minut, po czym za­gotować. Po zdjęciu z ognia dodać pokrajany w kostkę chleb i śmietanę.