ZUPY

ZUPA MLECZNA Z GAŁECZKAMI1 kg surowych ziemniaków, 3-4 ziemniaki gotowa­ne w mundurkach, 1 I mleka, 1 I wody, sól.Obrane, wymyte surowe ziemniaki utrzeć na drobnej tarce. Otrzymaną masę ziemniaczaną dokładnie odsą­czyć (najlepiej odcisnąć przez gazę). Ziemniaki gotowane w mundurkach obrać, przekręcić przez maszynkę, dodać do przygotowanych surowych ziemniaków, posolić i do­kładnie wymieszać (do ciasta można dodać maku).Mleko zmieszać z wodą i zagotować. Z ciasta ziemnia­czanego uformować gałeczki i gotować je w rozcieńczo­nym mleku. Pod koniec gotowania posolić dolśmaku.Niektóre litewskie gospodynie gotują gałeczki zie­mniaczane osobno, w wodzie. Po odlaniu wody zalewają je mlekiem (bez rozcieńczania) i zagotowują.Ta bardzo popularna na Żmudzi zupa podawana jest przeważnie na kolację.